Kennisbank

Wat is het verschil tussen Verkoopprijs en Omzet?

Verkoopprijs, omzet, resultaat en winst zijn begrippen die vaak door elkaar heen gebruikt worden. Om een goed inzicht te krijgen hoe goed je Bol.com shop het nu echt doet geven wij in dit artikel een duidelijke uitleg van het verschil tussen Verkoopprijs en Omzet en uiteraard linken we ze ook aan de afrekening van Bol.com zodat je deze ook beter zal begrijpen.

Verkoopprijs

Voor de meeste Bol.com verkopers zal het beginnen met de verkoopprijs, dit is de prijs waarvoor je product te koop staat op Bol.com en welke je ook maandelijks van Bol.com ontvangt.

In Nederland wordt op de verkoop van producten en diensten BTW (Bruto Toegevoegde Waarde) of Omzetbelasting geheven. Deze heffing wordt verricht door bedrijven op hun verkopen aan particulieren, dit betekent dat op winkels & webshops gericht op particulieren, dus ook Bol.com, de verkoopprijzen altijd inclusief BTW worden weergegeven. Voor particulieren is dit verder niet relevant omdat zij gewoon de prijs zien die zij moeten betalen. Voor bedrijven heeft dit echter wel impact, zij moeten namelijk van de verkoopprijs de ontvangen BTW afdragen aan de Belastingdienst. De verkoopprijs na aftrek van BTW noemen we Omzet.

Omzet

Omzet is het bedrag aan verkopen exclusief de BTW / Omzetbelasting.

Voorbeeld

Stel je verkoopt via Bol.com een product met een verkoopprijs van € 89,95 en je verkoopt dit product in een maand 12x. Dit betekent dat je dan € 1.079,40 (12 X € 89,95) zal ontvangen, deze post vind je terug onder het kopje “Verkoopprijs artikel(en), ontvangen van kopers en door bol.com door te storten” in je Bol.com maandafrekening. Dit is dus de cash-flow die op je rekening gestort zal worden (even los van de posten die Bol.com ook nog van je inhoudt, waarover later meer)

Dit is echter niet je omzet! Om je omzet te berekenen dien je eerst nog de BTW te berekenen die je af moeten dragen[1]. Je verkoopprijs is namelijk inclusief BTW

Via je volgende formules bereken je jouw omzet en de te betalen BTW:

Omzet = Verkoopprijs / 1,21                                        => € 89,95 / 1,21              = € 74,34

Te betalen BTW = Verkoopprijs -/- Omzet                => € 89,95 -/- € 74,34       = € 15,61

Je kunt deze berekening altijd makkelijk controleren door je Omzet te verhogen met 21% BTW en dan kom je weer op de Verkoopprijs.

Verkoopprijs = Omzet X 1,21                                       => € 74,34 X 1,21               = € 89,95

In de Blue Business app worden al deze berekening automatisch voor je gedaan zodat je zowel per order maar ook per maand of jaar duidelijk inzicht hebt in je echte omzet!

* In dit artikel gaan we er vanuit dat je als verkoper BTW-plichtig bent, er is echter ook een mogelijkheid om hier een vrijstelling voor te krijgen, dit zal beschreven worden in een ander artikel.

Blue Business popup Icon

Blue Business

Do mobiele app am je bol business te managen!

Binnenkort beschikbaar

Meld je nu aan en je bent verzekerd van jouw “early adaptor” korting zodra we live gaan.